Niedokrwistość z niedoboru żelaza, a stan włosów

Ze wszystkich niedoborów pokarmowych jednym z najpowszechniejszych jest niedobór żelaza. Najczęstszą konsekwencją niedoboru żelaza jest niedokrwistość, czyli stan, w którym dochodzi do zmniejszenia stężenia hemoglobiny (anemia). Hemoglobina odpowiada za transport tlenu z płuc do komórek naszego ciała, oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Jeśli jej poziom jest niski, komórki  nie otrzymują tyle tlenu, ile potrzebują do prawidłowego funkcjonowania.

Co może prowadzić do niedokrwistości z niedoboru żelaza?

– zbyt mała podaż w diecie (nieodpowiednia dieta, wegetarianizm/weganizm)

– utrata krwi (obfite miesiączki; krwawienia z przewodu pokarmowego, lub moczowego; urazy i zabiegi chirurgiczne; systematyczne oddawanie krwi; choroby pasożytnicze)

– upośledzenie wchłaniania żelaza (problemy z żołądkiem, lub jelitami; operacja bariatryczna; stosowanie leków hamujących wydzielanie kwasu solnego np. inhibitorów pompy protonowej; celiakia; choroba Leśniowskiego- Crohna

– zwiększenie zapotrzebowania na żelazo (ciąża; karmienie piersią; okres dojrzewania i intensywnego wzrostu; intensywne uprawianie sportu)

Niedobór żelaza to stan w którym więcej żelaza tracimy, niż dostarczamy, dlatego podstawą postępowania w niedoborach jest prawidłowo ułożona dieta, nakierowana na dostarczanie pokarmów bogatych w żelazo. W tym celu należy spożywać produkty pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego przez organizm), takie jak: wołowina, podroby, wieprzowina, ryby i owoce morza, żółtko jaja kurzego. Żelazo niehemowe znajdziemy w produktach roślinnych. Jego przyswajalność jest mniejsza, ale warto również uwzględnić je w diecie. Warzywa szczególnie bogate w żelazo to przede wszystkim zielone liściaste (szpinak, jarmuż, natka pietruszki, boćwina), a także inne – brokuły, buraki, groszek, fasola.

Prawdziwym sprzymierzeńcem żelaza jest witamina C. Może ona zwiększyć jego przyswajalność nawet czterokrotnie. Warto zatem do produktów bogatych w żelazo dodawać te, które są bogate w witaminę C.

Żelazo pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, a jednym z głównych objawów jego niedoboru są problemy z włosami, takie jak: ich słaba kondycja, łamliwość, kruchość, a także wypadanie. Przyczyną takiego stanu jest niedotlenienie mieszków włosowych i ograniczona dostępność substancji odżywczych. Diagnostyka w takich przypadkach powinna obejmować podstawowe badania krwi (morfologia), a także badanie poziomu ferrytyny (białka magazynującego żelazo). Niski poziom ferrytyny prowadzi do łysienia telogenowego objawiającego się gwałtowną utratą włosów i w konsekwencji obniżeniem ich gęstości.